Hvor skal moster Oda sidde til dit bryllup?

Snart ringer bryllupsklokkerne til fest. I har besluttet at sige ja til hinanden og det skal naturligvis fejres på behørig vis. Og der er nok at forholde sig til i den forbindelse. Der skal findes en dato, I skal finde ud af, hvem der skal med til brylluppet og der skal sendes invitationer ud i god tid. Og når I ved hvem der kan komme med til festen, skal I i gang med at lave en god bordplan. For en god bordplan kan være med til at sikre at festen bliver uforglemmelig – både for jer og for jeres gæster. Husk på, at man ofte tilbringer mange timer ved bordet, til et bryllup. Og så det er vigtigt, at man har tænkt nøje over hvor de enkelte gæster skal sidde.

Højbords – en stolt tradition

Der er naturligvis visse – mere eller mindre uskrevne – regler for hvorledes en bordplan bør se ud til et bryllup. Som udgangspunkt vælger mange at have et såkaldt højbord. Her sidder brudeparret i midten. Bruden sidder til højre for brudgommen og har sin egen far på sin højre side, efterfulgt at gommens mor. Brudens mor sidder derimod på brudgommens venstre side efterfulgt af brudgommens far. Derefter er det kotume at sætte nære slægtninge til bruden. For eksempel søskende.

Tag højde for nye familieformer

Der er dog med tiden kommet en lang række nye familiekonstellationer til. Derfor kan det være lidt af en udfordring at få en traditionel bordplan til at gå op i en højere enhed. Måske er der flere end lige fire forældre at forholde sig til. Her er det vigtigt at have for øje, at lave netop den bordplan der passer til jer. Det kan jo også være at der er børn med til festen – og her kan det være en idé, at lave et separat børnebord.

Bland gæsterne for en hyggelig fest

Hvad angår de øvrige gæster til jeres bryllupsfest, er det godt at huske på, at mange måske ikke kender hinanden på forhånd. Det gælder ikke mindst i forbindelse med bordplanlægningen. Sørg for at blande gæsterne – og undgå at sætte alle festaberne ved samme bord. Ældre gæster har det oftest bedst ved at sidde sammen med nogen de allerede kender – så undgå at sætte moster Oda sammen med drengene fra madklubben.

Gør plads til underholdning og brudevals

Hvorledes I vælger at placere de øvrige borde i forhold til højbordet er op til jer og det lokale I skal være i. Måske er det bedst med 6-mands borde? Måske passer det bedre at stille bordene i en hestesko? Er der underholdning til brylluppet kan det dog være smart at placere bordene så alle kan se, hvis nogen får lyst til at optræde. Og så er er også gjort plads til dansegulvet, når brudevalsen skal trædes senere …