Sådan dækker du bordet – ifølge Emma Gad

Man ønsker altid og gøre lidt ekstra ud af det, når man har inviteret gæster til spisning. Hvad end der er en lejlighed eller ej, skal bordet stå pænt.

Emma Gad var mesteren i takt og tone, og vil vende sig i sin grav hvis du blot smed en tallerken på bordet med bestikket på den ene side, og så en udtjent kaffekop til.

Hvorfor vi her giver dig hjælpen til, at dække bordet med stil.

Rækkefølgen på servicen

Mange har en pæn dække serviet, de dækker op med, som kan indeholde både glas, tallerkener samt bestik.

Glas

Vi starter øverst på dækkeservietten (eller længst fra stolen).
Du placer dine forskellige vinglas og vandglas over tallerkenerne i følge rækkefølgende fra højre:

  • Vandglas
  • Hvidvinsglas
  • Rødvinsglas
  • Glas til Dessertvin

Kaffe-/tekoppen stilles først på bordet, i det den skal bruges.

Tallerkener

Serverer du kun hovedretten, ja så skal du blot have en tallerken på bordet pr person.

Serverer du 2 retter, ja så dækker du op med din spisetallerken nederst og forretstallerkenen øverst.
Vil du også servere dessert, så dækkes der ikke op til dette, før der er taget af bordet fra forret og hovedret.

Oven på tallerkenerne ligger man servietten – som oftest foldet på en elegant måde, eller rullet sammen af i servietring.

Skal der bruges en sidetallerken, det kan være til brød eller andet – placeres denne til venstre for personen.

Bestik

Du tager altid bestikket udefra og spiser ind af, det vil sige bestikket til forretten liggerr yderst og bestikket til hovedretten inderst. Har du flere retter, dækkes bestikket op fra ideen om først ret længst fra tallerkenen og hovedrettet ved tallerkenen.

Dessert bestikket ligges over tallerkenen med skeens skafte mod højre og gaflens skafte mod venstre.

Gaflerne placeres til venstre for tallerkenen og kniven til højre – har du en suppeske, placeres denne på samme side som kniven.

Smørkniven placeres på sidetallerkenen.

Bordkort

Er det en større forsamling og der bruges bordkort, placeres disse på rødvinsglasset.
Dette sker da hvidvins glasset skal bruges først.

Borddekorationer

Mange dækker op med en pæn dug, og lysestager, samt en borddekoration af blomster.

Vær opmærskom på at bordet ikke må være dækket højt og tæt, da det handler om at kunne kigge hinanden i øjnene, under en middag, for bedst og kunne holde samtalen kørende.

 

…Må du og dine gaester nyde middagen 🙂